Go Back   Dodge Ram SRT-10 Forum - Viper Truck Club of America > Viper Truck SRT-10 Discussion > General Discussion
Home Forum Register FAQ Members List Social Groups Calendar Garage Mark Forums Read

General Discussion

Chirp squeal on start up until warm


This is a discussion on Chirp squeal on start up until warm within the General Discussion forums, part of the Viper Truck SRT-10 Discussion category!
Hello And happy new years to everyone I'm wondering if anyone has ran into this issue truck had about 103,000 ...



Like Tree4Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 01-17-2018, 08:05 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Miami fl
Posts: 77
Member #15883
Chirp squeal on start up until warm

Hello And happy new years to everyone I'm wondering if anyone has ran into this issue truck had about 103,000 miles just putting that out there but been chasing down this chirp for awhile it's only on start up until the truck warms up then it's gone for the rest of the day. Ok had a alternator issue changed that out still chirp until engine is warmed up tensioner pulley rattle changed whole assembly mopar parts still chirps ' idler pulley changed that out as well still chirps until warm brand new Goodyear gator belt cleaned all pulleys while belt was off the truck twice to make sure still chirps until warm now here is the weird part power steering pulley if I shoot a quick stream of pb blaster right smack in the middle before start up it does not chirp or if I even start it up and spray it on power steering pulley it stops chirping once I spray but I'm confused and annoyed there are no bearings in this pulley .And almost forgot last year when the power steering line fitting went bad I drove the truck with little fluid back to my house a mile away it's done this chirping thing ever since then off and on . Thanks for any input or advice in advance people .

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 01-17-2018, 08:06 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Miami fl
Posts: 77
Member #15883
Sorry for long message just want to make sure I covered everything with you all ...
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 01-17-2018, 08:50 PM
Almost Senior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: yelm WA
Posts: 563
Member #15071
I have had this issue sounds like you changed everything. From past experience if I put anything on the belt I had to change the belt otherwise it would squeak. Check your crank pulley bolt is tight
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 01-17-2018, 09:21 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Miami fl
Posts: 77
Member #15883
That I didn't check but since it's an 06 I figured I was safe with that issue of that bolt coming loose so iron affliction your saying after it was all said and done you just put a new belt on and it stopped because my belt is brand new almost 2 months old Goodyear quiet gatorbelt
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 01-17-2018, 09:25 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Miami fl
Posts: 77
Member #15883
Could it be the actually power steering pump bearings that could of gone bad when I drove it dry when the one fitting I'm sure we all have changed the one ontop went bad on me looking back at this all the chirp and squeal all started after that issue idk I'm just guessing man I'm frustrated thought I'll tell you that much
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 01-18-2018, 11:36 AM
Almost Senior Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: yelm WA
Posts: 563
Member #15071
Maybe it is your PS pump thats all that's left to change. You said you already changed your belt so guess its not that
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 01-18-2018, 12:41 PM
trussman's Avatar
VIPER POWERED
Southeast VTCoA Regional Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Jacksonville, NC
Age: 36
Posts: 4,003
Member #2161
Send a message via Yahoo to trussman
I had a chipr like that and it was the water pump. Water pump didn't leak a drop but it would chirp chirp chirp and drive you nuts.
__________________
Built by Royal purple. 501 hp/609 tq.
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 01-18-2018, 01:23 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Miami fl
Posts: 77
Member #15883
lol chirp chirp chirp but why would it stop with a squirt of pb blaster on power steering pulley not belt the center of pulley I doubt it's the water pump it's very quiet with flatehead screw driver and piece of hose as a hearing tool
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 01-18-2018, 03:48 PM
trussman's Avatar
VIPER POWERED
Southeast VTCoA Regional Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Jacksonville, NC
Age: 36
Posts: 4,003
Member #2161
Send a message via Yahoo to trussman
Oh gotcha. Mis-read. I'd have to assume the PS pump is on its way out then.
__________________
Built by Royal purple. 501 hp/609 tq.
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 01-18-2018, 04:33 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Miami fl
Posts: 77
Member #15883
Yea well I might just change it out now I meen 'shoot this has been going on for awhile now to be honest off and on at least for the better part of a year summer time was better as far as squeal and chirp went really weird but you know it just keeps popping back in my head it all started the day after my power steering line fitting went out after I fixed the fitting is when this all started I'm guessing I ran it dry that day on my way home when it broke and I have had the occasional hard to steer steering wheel twice but that all but fixed itself .But the last thing I want is for it to go out on me far from home so unless any of you guys /gals have a better idea I'm going to get a new power steering pump .I will try however this last ditch effort to fix by flushing the fluid and putting clean fluid in there and go from there I will chime back in once I get a fix so that it can help others incase they run into this thanks trussman and iron affliction for the input
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Death Squeal! ViperCLKGTR General Discussion 2 05-09-2014 04:43 PM
** 4 Sale - CompuStar 1W900FM-AS Alarm/Remote Start Craig SRT-10 Trucks and Parts For Sale 9 08-08-2008 11:32 PM
died and no start silverqc General Discussion 21 01-04-2007 06:24 PM
Remote Start? tarheelguy General Discussion 17 11-03-2006 12:16 PM





All times are GMT -4. The time now is 02:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
vB.Sponsors
This site is supported by its members, vendors, and administration. Vtcoa.com is in no way affiliated with Daimler Chrysler. Dodge, Viper,Ram SRT-10, the Viper logo and likeness are registered trademarks of Daimler Chrysler. The contents of this site are owned by Vtcoa.com and may not be used or reproduced without the express written permission of the Administrator.
GM Truck Forum
Ford Raptor Forums
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Sotball Forums
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum