Go Back   Dodge Ram SRT-10 Forum - Viper Truck Club of America > Viper Truck SRT-10 Discussion > General Discussion
Home Forum Register FAQ Members List Social Groups Calendar Garage Mark Forums Read

General Discussion

Low voltage on start up


This is a discussion on Low voltage on start up within the General Discussion forums, part of the Viper Truck SRT-10 Discussion category!
I have noticed latley when my truck sits for a week or so and I start it the "check guage" ...



Like Tree7Likes

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 08-02-2017, 08:30 PM
Flat4bo's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: NH
Posts: 54
Member #15933
Low voltage on start up

I have noticed latley when my truck sits for a week or so and I start it the "check guage" light comes on and the voltage guage is lower than it should be. It doesnt happen everytime either. Once I hit the gas the guages jumps up and the "check guage" light goes away. I have had an underdrive pulley on for a few months but I did recently install a jtvsp throttle body.

The idle does not seem low but could the throttle body messed with the idle just enough for it get mad?

Is this a product of the underdrive pulley? I have noticed since the underdrive pulley the belt will squeal for about one second after starting sometimes.


If this is check guage voltage issue is not a big deal I wont sweat it because it only does it sometimes and disapears once you tap the gas. Just want to make sure.

Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08-02-2017, 10:23 PM
rbabody's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 344
Member #11773
1st check your battery. For the belt make sure it's clean and dry then check your tensioner.
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 08-03-2017, 07:31 AM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,287
Member #249
Load test your battery.
Psycho1122 and rbabody like this.
__________________
Chuck B
Phoenix
SRT-10 RC 150K Mile Member
Yamaha XT1200Z
Kawi GTR1400
Triumph 675
Ducati GT1000
Aprilia SXV550
GSF 1250S
Vulcan Classic
KLR650
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 08-03-2017, 07:32 AM
Flat4bo's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: NH
Posts: 54
Member #15933
The battery is about 6 months old and the Belt came with the new UD pulley. There is a chance that this is happening only after it rains. I know that hood scoop funnels water on the front of the engine. Maybe the belt is slipping slightly until it dries itself.
rbabody, TrailMix and VPRPWRD like this.
__________________
2006 RC SRT10
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 08-03-2017, 07:42 AM
VPRPWRD's Avatar
VTCoA Ring Leader
Northeast VTCoA Regional Rep
 
Join Date: Mar 2012
Location: PA
Posts: 10,781
Member #13138
Quote:
Originally Posted by Flat4bo View Post
The battery is about 6 months old and the Belt came with the new UD pulley. There is a chance that this is happening only after it rains. I know that hood scoop funnels water on the front of the engine. Maybe the belt is slipping slightly until it dries itself.
That is exactly what is happening. Happens every time I wash my truck.
TrailMix likes this.
__________________
Quote:
Originally Posted by KyleB View Post
OMG, I think you're right! You're a genius, we should definitely put you in charge around here.
My YouTube channel:

http://www.youtube.com/channel/UCEsMsFATkTJq3k-BM26PfAg

Follow me on Twitter and Instagram: VPRPWRD



#1357 of 3057 2004 Dodge Ram SRT-10 SOLD!
#2718 of 3057 2004 Dodge Ram SRT-10
#0851 2006 Dodge Ram SRT-10 RC SOLD!
#292 of 3057 2004 Dodge Ram SRT-10 SOLD!

THE FORMER BUMP KING

i love the cognac interior of the gen1/gen2 viper. if i could do it to my 10, i would!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 08-03-2017, 08:00 AM
Flat4bo's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: NH
Posts: 54
Member #15933
Quote:
Originally Posted by VPRPWRD View Post
That is exactly what is happening. Happens every time I wash my truck.
Ok cool so nothing to worry about? Does your "check gauge" light and voltage gauge read low as well?
VPRPWRD likes this.
__________________
2006 RC SRT10
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 08-03-2017, 12:09 PM
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: yelm WA
Posts: 347
Member #15071
Yes happens to me. I live in wa it rains alot so when my truck sits outside the belt gets wet and slips. Ya engine light comes on then back off once the belt stops slipping
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 08-03-2017, 01:18 PM
trussman's Avatar
VIPER POWERED
Southeast VTCoA Regional Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Jacksonville, NC
Age: 34
Posts: 3,859
Member #2161
Send a message via Yahoo to trussman
My issue was resolved after my crank pulley removed itself from the crank shaft and when I replaced the pulley.
__________________
Built by Royal purple. 501 hp/609 tq.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 08-04-2017, 07:47 AM
Flat4bo's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: NH
Posts: 54
Member #15933
Quote:
Originally Posted by trussman View Post
My issue was resolved after my crank pulley removed itself from the crank shaft and when I replaced the pulley.
oem or aftermarket pulley? what happened?
__________________
2006 RC SRT10
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 08-04-2017, 08:25 AM
trussman's Avatar
VIPER POWERED
Southeast VTCoA Regional Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Jacksonville, NC
Age: 34
Posts: 3,859
Member #2161
Send a message via Yahoo to trussman
Quote:
Originally Posted by Flat4bo View Post
oem or aftermarket pulley? what happened?
OEM. Crank Bolt backed out.
__________________
Built by Royal purple. 501 hp/609 tq.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TSB`s And DTC`s (Check Engine light Codes) ROKTMAN General Discussion 18 02-20-2017 09:57 AM
SRT10 No start with start button 52Fiper General Discussion 12 08-03-2013 07:29 PM
Low idle KGras General Discussion 5 06-21-2013 12:36 AM
Want to start Modding nrsdocs General Discussion 11 07-24-2008 08:46 AM
cel p0171 any help??? tripeph General Discussion 7 01-20-2008 09:58 PM





All times are GMT -4. The time now is 06:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
vB.Sponsors
This site is supported by its members, vendors, and administration. Vtcoa.com is in no way affiliated with Daimler Chrysler. Dodge, Viper,Ram SRT-10, the Viper logo and likeness are registered trademarks of Daimler Chrysler. The contents of this site are owned by Vtcoa.com and may not be used or reproduced without the express written permission of the Administrator.
GM Truck Forum
Ford Raptor Forums
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
Toyota FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Ford Expedition Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Sotball Forums
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum