Loose of power, torque and stiff gas pedal!!!

Discussion in 'New Members Section' started by Ed - L.A., Jan 31, 2020.

  1. Ed - L.A.

    Ed - L.A. New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 29, 2019
    Sup guys, im new here and i just got a 04 srt10, i add a Volant cold air intake but at soon as went i went to the street i noticed that i lost power,torque and the gas pedal is stiff
    After 3.5k rpm's the pedal get hard to push it
    And in the freeway it doesn't let me go more that 100 mph
    I decide to put the stock airbox back, but is the same thing
    I already try to change the air temperature sensor but u did not saw a difference
    Any one has any idea what i can do
    Thanks...
     
  2. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    Have another look at how you put your throttle cable back on.
     
    VIPR PWR and Psycho1122 like this.
  3. Ed - L.A.

    Ed - L.A. New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 29, 2019
    I didn't touch the throttle cable, but i did check and everything looks ok
     
  4. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    Remove your air-tube going into the throttle body and take a video of your throttle blades (with your phone?) to make sure when you put your gas pedal to the floor, the throttle blades are wide open.
     
    VIPR PWR likes this.
  5. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    with the engine OFF :)
     
    VIPR PWR, Slitherbeast and AMS3 like this.
  6. AMS3

    AMS3 Active Member

    Messages:
    141
    Likes Received:
    27
    Joined:
    Aug 8, 2019
    Location:
    Savannah Ga
    LMAO!!!!!
     
  7. Ed - L.A.

    Ed - L.A. New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 29, 2019
    20200201_085332.jpg 20200201_085346.jpg 20200201_085405.jpg
     

    Attached Files:

  8. Ed - L.A.

    Ed - L.A. New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 29, 2019
    The first 2 pics obviously i did it by hand, but when i try to hit the pedal it was so hard and it doesn't let me go all the way
    The TB just barely opened the blades but just a little bit
    I opened the switch with the engine being off to see if their was a difference but same thing, the pedal was still really stiff it won't even let me step on it half way down
     
  9. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    Make sure your throttle cable goes straight out, runs ON TOP OF THE CURVED PORTION OF THE THROTTLE and then down to the anchor-point. It can't go a downward angle (like it probably is now), avoiding the curved portion on top.
     
    Psycho1122 likes this.
  10. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    When you fix it, you can email VOLANT and tell them you picked up over 100 horsepower after installing their cold air intake.
     
  11. Ed - L.A.

    Ed - L.A. New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 29, 2019
    A bro thanks for the help really helpfully gonna reinstall the intake ones again !!!!
     
  12. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    Hope it works out well for ya
     
  13. rottenronnie

    rottenronnie Well-Known Member Supporting Member

    Messages:
    2,885
    Likes Received:
    209
    Joined:
    Jul 4, 2006
    Location:
    Calgary, Alberta
    Did you check the throttle cable routing??
     
    Psycho1122 likes this.
  14. Ed - L.A.

    Ed - L.A. New Member

    Messages:
    7
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Oct 29, 2019
    Yeap it was just that, the cable it wasn't in the right position
    I already put the intake back, and not to much difference but i like it
    Again thanks bro...
     
    Kiwi SRT10 likes this.
  15. VIPR PWR

    VIPR PWR Full Access Member

    Messages:
    4,899
    Likes Received:
    127
    Joined:
    Jun 12, 2007
    Location:
    FL
    Hahahahaha .
     
  16. Kiwi SRT10

    Kiwi SRT10 Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    54
    Joined:
    Dec 16, 2019
    Location:
    New Zealand
    Isn't it nice to find a simple solution to a nightmare.
    Good stuff Ed
     
  17. Kiwi SRT10

    Kiwi SRT10 Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    54
    Joined:
    Dec 16, 2019
    Location:
    New Zealand
    My Volant CAI has a large hole to the inner guard and about a 4" square hole through to the grill. That fancy snorkel is not needed and stops the cold air in/ hot air out of the engine bay as it was designed to do. My advice is to remove it and cap it. I have done this to mine today. Definitely happier in traffic on hot days. Not as doughy and engine temp cooler. Truck does not smell hot.
     
    AMS3 likes this.